Saturday, December 31, 2011

Cuti Tahun Baru

Minggu ni weekend jadi 3 hari sebab esok tahun baru (ahad)..so isnin cuti lagi..sangat seronok nak spend masa ngn anak-anak. Minggu ni sangat memenatkan bagi umi berdepan dengan client-client yang menyerabutkan kepala..huhu...mujurlah ada cuti,dapatkan 'lari'sebentar daripada bebenan kerja ;)

Tadi,breakfast kami agak lambat,merangkap lunch sekali...time makan harith bersuara,"umi, alhamdulillah harith tak demam." gelihati pula mendengar, umi senyum je..sambil sentuhTe dahi harith, "alhamdulillah".
 Teringat tempoh hari,harith pernah juga berkata, "masyaAllah, harith terlupala nak ambil kertas kat sekolah tadi,umi". Sejuk je rasa hati bila ungkapan-ungkapan ini keluar daripada mulut harith yang berumur 4 tahun.

Arini,dapatlah kemas-kemas seluruh bahagian rumah...harith pun nak tolong umi,harith yang vacum,umi pula mop lantai. Selesai berkemas, nak gi mandi. Harith tanya umi, 'umi, mana kopiah harith?'..umi jawab,"ni kopiah harith,betulkan?" ..'aah,betul..mana sejadah harith?..tanya harith lagi..."tu yang hijau tu,kenapa?"soal umi.."harith nak solat"..terus harith betulkan sejadah dan mula nak solat. "umi,baca apa dah umi?"..nak tergelak je ngn harith ni,tetiba nak solat...pastu muka confident je nk solat pastu boleh tanya plak nak baca apa...bila umi cakap, "umi nak mandi dulu,pastu baru solat"..harith cakap,umi g la mandi,harith tunggu,nak tengok tv dulu (bleh plak macam tu,huhu)..last-last harith solat jemaah ngn abi...tak sempat tunggu umi,hehe..

semoga harith menjadi anak yang soleh..berjaya dunia & akhirat 

Saturday, December 24, 2011

Wajah Yang Selalu Dirindui

 Inilah wajah yang selalu umi rindu..semoga anak-anak umi setiap waktu dilindungan Allah...

Tuesday, December 20, 2011

Nasi Arab

Abi memang suka sangat makan nasi arab...pantang gi jalan mana-mana,kalau dengar ada kedai nsi arab,mesti nak cuba..so umi terpanggillah nak cari resipi nasi arab mandhi ni...time lunch hour kelmarin, gi beli ayam dan bahan2 nak masak nasi arab ni..Balik keje,terus ke dapur sediakan menu ni...abi yang tolong bakar ayam...harith dan hasif pun suka,makan bertambah-tambah..hehe...umi pun puas hati tengok abi dan anak2 makan banyak...malam ni nak try wat sekali lagi...hehe..Jom layan gambar....



Monday, December 19, 2011

360 Darjah

Assalamualaikum..smoga kita semua dalam limpah Allah hendaknya...

Cuaca yang agak mendung...Hari Isnin macam biasa hari untuk panaskan enjin untuk bekerja 5 hari sebelum bercuti hujung minggu..

Pagi tadi pukul 620 bangun solat subuh,tetiba rasa lama dah tak mengaji...betul lah kata orang, perkara paling susah buat orang yang berilmu (walaupun saya bukan banyak sgt ilmu di dada) ialah untuk beramal...dan perkara yang paling susah untuk orang yang beramal ialah untuk beristiqamah...terus tadi, saya capai Al-Mathurat untuk dibaca...dalamnya ada bacaan surah al-baqarah...teringat tentang kebaikan surah al-baqarah yang jika dibaca dalam rumah, boleh menjauhkan dari ganggunan syaitan....gangguan syaitan datang dalam bermacam bentuk...tujuannya untuk membolak-balikkan hati kita dan memecah belahkan hubungan sesama kita..smoga Allah menjauhkan kita semua dari godaan syaitan dan semoga kita sentiasa mendekatkan diri kepadaNYA.

Sesudah tu, saya ke dapur untuk menyediakan sarapan...Harith dan Hasif akan bersarapan di taska..Maka saya cuma sediakan nasi goreng untuk bento (bekal) abi...sempat juga tadi gorang cucur jagung sekali, lebihan adunan goreng semalam.. Semalam, buat cucur dengan dibantu oleh harith...Pukul 8, saya kejutkan hasif,panggil harith langsung tak sedar. Hasif ni sungguh mudah nak kejut mandi...angkat je berdiri, mata terkebil-kebil tahan mengantuk...bawa ke bilik mandi terus segar...Sudah tu, abi yang pakaikan baju..Harith plak masih tak bangun2...mmg macam tu lah hari-hari..Bangun tu nangis-nangis dulu...nak mandi pun nak kena dengan umi, nak pakaikan baju lagi...nak hantar ke taska pun umi...taska mmg dalam kawasan ump, cuma makan masa dalam 10-15 min juga sebab kena buat U-turn beberapa kali...

Time turun rumah dah pukul 835...kete dah gerak sikit, teringat abi minta hantar kasut untuk jahit, turun kereta masuk umah balik...sampai di taska dah dekat pukul 9...bergegas sambung perjalanan ke ofis plak...sampai dekat selekoh, saya tekan break sedikit sambil membelok...tiba-tiba kereta berpusing 360 darjah, saya tekan break slow2...masih lagi belum berhenti...berpusing lagi 360..hanya beristighfar panjang...Mujurlah tak ada kereta depan belakang...Syukur Alhamdulillah Allah masih lindungi saya dan panjangkan umur saya.

Kira-kira 3 bulan saya lalu jalan yang sama untuk ke tempat kerja, ni kejadian pertama seumpama itu..dan kira setahun setengah berulang alik dengan kereta yang sama ke tempat kerja, tak pernah lagi kereta saya berpusing sebegitu. Ada bisikan di telinga, mengapa hari ini kejadian tak diingini berlaku walaupun saya sempat membaca ayat-ayat suci di permulaan hari...namum saya tepis bisikan itu dan yakin bahawa Allah masih lagi sayangkan saya dan mungkin sebab saya sempat menyebut khalimah Nya, Allah lindungi saya daripada sebarang kecederaan dan jauhi daripada perkara yang lebih teruk terjadi. Syukur Alhamdulillah....

Teringat plak, baru minggu lepas kereta saya hampir2 masuk lubang tepi jalan time nak pusing masuk simpang...langsung tak perasan....tayar duduk tengah2 blok jalan..terpaksa kena angkat kereta...mujur takde apa-apa kerosakan...rasa trauma tu pun tak habis lagi dah ada kejadian baru....fobia plak rasa..Apapun,moga Allah lindungi kita semua...amin

Tuesday, December 13, 2011

Harith & Hasif Dah Makin Besar

Ari Selasa yang agak penat sikit bagi umi...semalam hasif asyik terjaga je dari tidur...biasanya sebelum tidur umi akan buatkan susu dan hasif akan tidur nyenyak sampai ke pagi...tapi semalam kejap2 hasif bangun, 3-4 kali umi bangun buatkan susu sustagen..laju je minum..hasif minum susu Dutch Lady je, cuma semalam saje umi buka susu sustagen yang tersimpan dalam almari. Susu sustagen ni bagus bagi anak2 yang kurang selera makan sebab mengandungi zat macam piramid makanan seimbang yang diperlukan (iklan kejap)...Dulu memang bagi susu sustagen kat hasif sebab nampak dia kurang makan nasi tapi memandangkan sekarang agak selera dia makan, umi tukar ke dutch lady sama macam abang harith. Abang harith pula lepas berenti minum botol sebelum masuk 4 tahun aritu, kurang dah minta susu. Kalau dulu kejap2 susu...sian pula...kalau tak tanya, mmg dia tak minta..semalam, umi yang offer harith susu, abi yang buatkan....mujur nak minum..Tujuan taknak bagi botol bukan niat nak suruh berenti minum susu, tapi agaknya tanpa botol, selera minum susu pun berkurang.

Semalam, hasif asyik terjaga...lepas habis sebotol susu, merengek lagi...buat susu lagi...pastu nangis balik..last2 ajak di salin diapers di toilet..sapu minyak di perut,tertidur dia...terasa macam ada baby pulak..huhu..

Semalam sebelum tidur, harith minta nak cuci pinggan...tak yakin sebenarnya tapi umi biarkan harith buat...tak sangka plak boleh dia sabun dlu kemudian bilas...seronok plak rasa...siap cakap kat umi, 'umi gi kat luarlah, biar harith yang basuh'..huhu...dan besar anak umi ni...nanti besar sikit bolehlah tolong umi kat dapur ya..sekarang ni pun, kalau time umi masak, dia sibuk nak tolong sama...harith-harith..umi tengok sejak masuk umur 4tahun ni...dah bertambah matang harith ni...ada gaya abang sikit.....cuma kadang-kadang gaduh juga dengan adik hasif..

Harith ni sekarang ni kalau keluar, nak smart je...siap cakap kat umi...nnti kalu nak keluar, harith xnak dah pakai selipar, nak pakai kasut...kalau nak pakai kasut, kena siap ngn stokin...pandai dah demand nak pakai seluar panjang..xnak dah seluar paras lutut...baru pun nak pakai yang dia suka dan rasa smart je..xnak yang xde lengan, harith cakap sexy...huhu...

Hasif plak kami tengok dan faham hampir semua yang kami cakap....kalau suruh apa2..mmg hasif akan ikut..macam minta angkat punggung time nak pakai diapers, tanya remote tv...hasif akan hulurkan..minta angkat botol susu yang jatuh dan macam2 lagi..cuma bercakap,agak lambat sikit...kalau nak apa2, hasif akan dapatkan umi atau abi sambil tarik tangan...kalau nak minta pakaikan stokin, hasif akan bawa stokin dan tunjuk2 ke kasi...so far, xde masalah nak faham bahasa yang hasif gunakan...kadang2 ada lah kena berteka teki dulu nak faham apa yang hasif nak sampaikan...apapun, happy besarkan hasif dan we love him as the way he is..

Hasif suka tengok iklan filem toyol kat tv..kalu ada iklan tu, terus bangun...wat mimik muka dengan goyang badan sekali...hasif-hasif...semalam abi umpan tengok cite toyol nak suruh hasif duk diam dari merengek..huhu..Semalam juga time duk tengok tv, hasif ambil bear atas sofa, pastu duk main2...dukunglah, dodoilah..tergelak kami dibuatnya...dah macam pegang baby pun ada....adakah hasif dah sedia tuk dapat adik??? hahaha...

Semalam sebelum tidur, harith berbisik ke telinga umi, 'harith nak bangun awal esok, tak nak lambat dah'..bila umi cakap, 'harith pandai, untung umi dapat anak macam harith..sayang harith'..harith jawab,'harith pun sayang umi'. Tapi pagi tadi, harith bangun lewat lagi, umi dan adik hasif dah siap pakai baju, harith masih liat nak bangun. Bila abi bersuara, baru lah harith bangun. Tu pun nangis2 dulu, nak minta umi mandikan...nak antar ke sekolah pun kena umi...kesian umi, selalu lambat ke ofis...harap-harap lepas ni harith boleh lah bangun awal sikit...
Apapun, terima kasih Allah kerna bagi anugerah terindah untuk kami bergelar ibu ayah kepada permata hati kami walaupun disebaliknya terkandung dengan 1001 cerita...semoga harith dan hasif terus membesar dengan sihat dan bijak..amin

Sunday, December 4, 2011

Majlis Taska Harith Hasif

Hampir terlupa umi nak update video majlis makan malam taska harith & hasif yang di adakan tempoh hari di Hotel Vistana, Kuantan. Taska UMP buat persembahan tarian hindustan...time latihan, kata cikgu hasif pun ikut sama menari...sebelum majlis bermula pun umi dah pesan awal-awal kat cikgu hasif, kalau hasif tak nak menari time acara tu nanti, minta cikgu dukung je...nampaknya hasif agak malu nak menari,huhu...sedikit frust sebab adik hasif tak nak menari, tapi takpelah hasif...asalkan hasif boleh turut serta dan happy, umi dan abi dah cukup happy...harith pula berjaya menari dengan baik...tak sangka pula kami, huhu...very proud of you harith...we love both of you very much....Jom layan....

video

psst...harith & hasif memakai baju punjabi warna purple dan berseluar putih...

Harith..We Will Love You Until The End Of Our Life

Video ni lama dah siap,time birthday harith tapi umi tak sempat nak upload time tu...Umi ngan abi wat ni sempena birthday harith..hope you will like it harith...umi dan abi sangat-sangat sayangkan harith...
video

Saturday, December 3, 2011

DEMAM

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu buat semua...

Pagi ni abi dan anak-anak masih nyenyak beradu...semalam adik hasif tidur awal sikit..manakala umi & harith tidur awal lewat..abi ada dinner di kuantan semalam, menangis-menangis harith nak ikut...kali ni kami anak beranak tak dapat ikut, mujur abi bawa balik 'kambing golek'..terubatlah juga si kecil dua orang tu..lepas makan, kami sambung menonton tv, kemudian tertidur hasif..

Lebih kurang pkul 230 pagi tadi abi dapat panggilan dari pakcik pengawal keselamatan...maklumkan ada tangkapan students dibuat, bergegas abi ke sana..mujur waktu tu belum tidur..

Sehari lepas main air aritu, hasif macam panas badan sikit..umi bagi ubat dan hasif ke taska dengan abang...balik tu cikgu kata hasif dah ok...esok tu plak abi ngan harith plak demam...kemudian berjangkit ke umi..dua ari lepas memang lemah sangat rasa tapi umi tetap ke ofis memandangkan nak settle kan urusan sebelum bercuti seminggu...kelmarin, masih rasa sakit tekak tapi ok sikit dari ari sebelum tu..pagi ni rasa sihat dah, xde sakit tekak dah...syukur alhamdulillah..

Waktu sakit ni teringat kata ni,lupa siapa yang pernah ungkap kata-kata ni.. Waktu kita sakit, Allah akan tarik 3 perkara daripada kita iaitu kesihatan ,selera makan dan dosa kita. Dua perkara Allah akan kembalikan semula iaitu kesihatan dan selera makan tapi tidak dosa. Maksudnya sakit tu penghapus dosa. Semoga Allah hapuskan dosa-dosa kita semua...amin..

Dua ari lepas, time bawa harith ke pejabat...harith tidur je..hasif pula abi yang jemput pulang..kata cikgu hasif senyap je aritu sebab abang takde. Waktu antar pagi tu pun, hasif senyap je,intai umi ngan abang harith dari dalam kelas...muka pun tak ceria..sian adik hasif..Alhamdulillah antibodi hasif kuat, demam kejap je...waktu harith kena chicken pox ngan sakit mulut,tangan & kaki pn, hasif tak terjangkit...semoga Allah selalu melindungi anak umi ni...

Arini, nak kena packing...esok kami berangkat ke Kedah..mungkin juga akan ke Penang. Abi ada kena buat promotion kpd students matriks kat sana..so bolehlah kami ikut sama, hehe. Umi dah ambil cuti seminggu..so minggu depan, memang nak luang masa ngan anak-anak...tapi yang tak bestnya bercuti time cuti sekolah..takut orang ramai. Mujur abi dah booked hotel di Sungai Petani..Apapun, semoga Allah permudahkan segala urusan kami...insyaAllah

Friday, December 2, 2011

Gambang Water Park

Ahad lepas, kami mendapat kunjungan tetamu dari jauh...kakak saya dan family dari kb datang ke rumah kami di Pekan...harith & hasif la syok sangat sebab dapat main ngan sepupu diaorang (kak eisya & abang akim). Esoknya, hari ahad kami ke Gambang Water Park. Kami dapat tiket free sebab Harian Metro ada buat promosi aritu, kumpul 10  keratan muka depan, dapat tukar dengan 4 keping tiket. Kalau nak beli,rasanya dalam RM 22 untuk satu tiket orang dewasa. Memandangkan tarikh tutup 30hb November, terpaksalah kami mencari ruang untuk ke sana walaupun cuaca sekarang tidak menentu, kejap panas, kejap hujan..

Sampai di sana, orang sangat lah rmai...maklumlah cuti sekolah..mujurlah kak sa sedia beratur...kalau lah cuma kami berempat yang pergi, rasanya terus kami pulang tanpa sempat beratur..hehe. Sebaik mendapat tiket, kami terus ke kolam...umi terpaksalah mandi sekali temankan adik hasif...mmg seronok sangat main air, harith pun nampak berani sangat...langsung tak takut akan 'ombak buatan'..adik hasif pun happy sangat dapat main air..dua kali juga hasif terjatuh dalam air time duduk atas pelampung...mula-mula jatuh sendiri, mujur umi cepat-cepat capai baju hasif, kemudian dengan umi sekali tenggelam...huhuhu...dasyat sungguh..mujur adik takde apa-apa cuma nampak adik hasif cuak sikit...bukan adik je,umi sekali jadi seram, hihi...Kemudian hujan kejap petang tu... kami berteduh sebentar sambil makan tengahari dan solat zohor...kemudian harith ikut kak eisya main air lagi...Jom layan photo yang sempat abi snap...

psst..puas ati tengok anak-anak happy main air...esoknya hasif start demam, tp kejap aje sembuh lepas mkn ubat..skrg ni abi,umi & harith baru je nak baik dr demam..huhu