Friday, April 22, 2011

Temujanji dgn Pakar Kanak-Kanak

Sudah lama tak membuat entry baru di blog ni..Kelmarin saya membawa hasif untuk berjumpa dengan pakar kanak-kanak sepertimana temujanji yang sudah dibuat 6 bulan lepas. Mujur harith sudah betah di sekolah,pagi semalam dihantar abi memandangkan saya menyiapkan hasif untuk ke hospital. Sampai di htaa lebih kurang jam 930,awal sejam dr temujanji yang sepatutnya jam 1030...mujur tidak perlu menunggu terlalu lama memandangkan orang jga tak terlalu ramai sperti biasanya. Sampai di sana, hasif di sapa auntie ain..yang membawa adik qaisah yang berumur 4bulan jga DS. Sementara menuggu nombor giliran dipanggil, kami sempat bersembang2 bertukar-tukar cerita. Kemudian datang pulang adik syifa yang sungguh comel berumur 1tahun setengah, anak kepada auntie ili..Kami sempat bertukar-tukar cerita sebelum menunggu tiba giliran. Setelah selesai berjumpa doktor, saya mendapatkan kak ain & kak ili dan kami bertukar-tukar nombor telefon. Mudah-mudahan ada rezeki untuk berjumpa mereka di lain masa.

Tentang hasif pula, alhamdulillah semuanya baik-baik dan doktor merujuk hasif untuk menjalani speech therapy. Doktor ada memberitahu saya bahawa sedikit susah untuk anak-anak DS mengikuti speech therapy. Katanya IQ anak2 DS paling tinggi adalah 80% dan ini menyukarkan mereka bercakap seperti kanak-kanak lain. Doktor seakan bermaksud supaya saya tidak terlalu berharap hasif akan mempunyai communication level seperti kanak-kanak normal. Namum jauh di sudut hati saya menidakkan kata-kata doktor dan menaruh harapan supaya anak comel saya itu akan mampu berkomunikasi dengan baik suatu hari nanti. Bukan saya lebih pandai daripada doktor tapi biarkan saya sentiasa berfikiran positif sebelum menyerah kalah. Tiada yang boleh melawan kehendak Allah Yang Maha Esa dan teringat saya kepada firman Allah yang berbunyi "berdoalah kamu, nescaya aku akan perkenankannya"..Jadi, selagi nyawa dikandung badan, saya akan terus berdoa yang terbaik untuk buah hati saya. Dan untuk saat ini, saya akan terus berdoa agar hasif akan mampu bercakap seperti anak-anak seusianya. Selama 2tahun 3 bulan ini, saya sudah mendengar hasif menyebut mama, baba,abang....tapi saya masih menunggu permata hati saya ini memanggil saya 'umi'...Mudah-mudahan Allah akan perkenankan doa saya suatu hari nanti..kalau bukan sekarang,mungkin di syurga milikNYA..amin...

Tengahari tadi, saya mendapat panggilan telefon daripada pihak hospital...memaklumkan result anak saya telah keluar.Sangka saya mereka tersilap orang. Rupanya betul, mengenai result ujian tyroid hasif yang dibuat bulan Mei 2010..hampir setahun lalu...hampir saya terlupa...Memaklumkan result menunjukkan bacaan tahap tyroid hasif agak tinggi dan meminta saya membawa hasif ke hospital minggu depan untuk membuat ujian sekali lagi. Memandangkan ujian yang dibuat setahun lalu yang agak lama memungkinkan bacaan tyroidnya turun ataupun semakin tinggi. Mudah-mudahan untuk ujian minggu depan, ada penurunan, insyaAllah.

Thursday, April 7, 2011

Mudah-mudahan Ada Rezeki Kami Di Situ

Hari Sabtu yang lalu, abi kena pergi pejabat atas urusan kerja, dan abi nak bawa kitaorang ikut sekali. Kata abi, mungkin sejam dua je. So saya pikir bolehla bawa harith & hasif g bandar Pekan sementara menunggu abi. Sementara menunggu abi, saya ajak anak2 naik kereta...kami ke Pekan. Kemudian kami kembali ke UMP, pergi lunch sama-sama ngn abi then abi sambung buat kerja,sementara kami tiga beranak stay di surau. Pukul 5 lebih bru kami pulang ke rumah, kepenatan seharian kami di sana.

Hari Isnin nya, saya teringat seorang kakak ni..2,3 bulan yg lepas dia ada call sy tanya sama ada saya berminat nak ganti tempat dia, jaga branch di Pekan memandangkan dia nk berenti sebab dapat keje government. Masa tu saya berminat jga tapi lepas tanya abi, abi suruh stay di kuantan..tempat skrg. So saya lupakan hasrat nak pindah ke Pekan. Entah mengapa hati tergerak untuk hubungi dan tnya akak tu sama ada pejabat lama dia dah ada pengganti ke blum. Dia kata xsure sebab lama dah xcontact ofis lama, tanya sama ada sama minat ke nak ke Pekan. Saya kata takdelah, sekadar bertanya.

Petang tu, waktu abi pulang ke rumah...dia maklumkan ada kawannya offer untuk jadi warden kat kampus UMP. Sebenarnya 2,3 bulan sebelum tu pun dia ada suarakan pada abi supaya memohon untuk jadi warden namum abi ingat cuma suatu gurauan. Namum, hari itu juga kata abi kawannya bersungguh-sungguh minta sbi apply dan yakin akan dapat kerna mendapat sokongan daripada beliau sendiri selaku pengetua kolej. Bila abi cerita tu, saya bagitau kebetulan pula pagi tadi tergerak hati saya untuk bertanyakan kerja di Pekan.

Esoknya, saya try call ofis di Pekan dan jawatan tu masih kosong dan perlu diisi segera. Kelmarin, di awal pagi saya mendapat penggilan daripada ofis tersebut yang menyarankan saya untuk menghantar resume dengan segera. Saya bagitau yang saya masih sedang pertimbangkan perkara ini dengan suami.

Kalau abi dapat jadi warden pun dalam bulan 7 atau 9. Kalau saya memohon sekarang, bermakna saya harus ulang alik dari rumah sekarang ke pekan..40km lebih. Namun kalau saya tunggu dulu, bagimana kalau ada orang yang berminat dan bertindak lebih cepat daripada saya?. oh,sungguh saya bingung..Apapun, saya serahkan semuanya pada Allah jika benar itu rezeki saya..

Sebenarnya saya suka juga tinggal di Kuantan, segalanya mudah di sini terutama senang untuk membawa hasif follow up di hospital, menghadiri fisio dan speech therapy. Malam kelmarin juga, kami dimaklumkan loan dengan Maybank untuk rumah kami nanti sudahpun diluluskan. Alhamdulillah. Rumah kami dijangka siap pertengahan tahun depan. Saya juga suka tempat kerja saya sekarang namun saya ingin mencuba sesuatu yang baru dan lagi banyak belajar kerna perjalanan saya masih jauh, insyaAllah.

Sekiranya kami tinggal rumah warden nanti, kami dan boleh save kira RM 900...iaitu sewa rumah, minyak kereta abi, bil air api, internet dan imbuhan RM 200. Dah cukup untuk bayar loan rumah nanti. Satu lagi kebaikannya, memandangkan sebab utama abi disyorkan untuk menjadi fellow ialah supaya nanti abi boleh bagi ceramah di surau asrama nanti. So, bolehlah abi menambah ilmu untuk diri sendiri sebelum bagi ceramah pada orang lain. Selain itu, abi nanti berpeluanglah solat berjemaah di surau sebagaimana hasrat kami sebelum ini untuk mencari rumah berhampiran surau/masjid untuk memudahkan kami untuk solat berjemaah.

Cuma masalah utamanya ialah  kami perlu mencari tempat untuk hasif sama ada pengasuh atau taska. Untuk harith rasanya xde masalah sebab pastinya ada tadika di sana. Saya sememangnya sudah selesa dengan pengasuh hasif sekarang yang menjaga hasif dengan baik sekali. Bukan senang untuk mencari pengasuh yang baru terutama yang betul-betul ikhlas untuk menjaga anak istimewa seperti hasif.

Apapun saya masih sedang pertimbangkan perkara ini dan doa saya mudah-mudahan Allah beri kami petunjuk..dan semoga Allah permudahkan segala urusan kami jika ini yang terbaik buat kami sekeluarga..amin..



Wednesday, April 6, 2011

Adik nak masuk blk dlm perut umi?

Malam kelmarin seawal jam 8, harith & hasif menunjukkan muka mengantuk. Tapi jam 9 nnti ada cerita polis di tv, suka sgt harith tgok cerita polis. Paginya pun umi dah pujuk harith jangan nangis2 kat sekolah sebab malam nanti boleh tengok cerita polis. Oleh sebab kesian kat harith yang hari-hari duk tunggu nak tgok cerita polis, kami bagi peluanglah dia menonton sementara umi dan abi mendodoikan hasif. Tapi hasif masih lagi nak main mungkin sebab abang harith tak tidur sama-sama. Tengah kami duk main-main ngn hasif, abi bersuara..

abi:  adik nak masuk balik dalam perut umi ke? gi lah masuk,pastu ckupkan kromosom (ada nada bergurau di situ)
umi: ish, abi ni...xpelah dik,kromosom adik lebih satu je...Allah nak uji  umi & abi,boleh tak kita sayang hasif  dlm keadaan adik mcm ni

*teringat kembali kata-kata doktor kat nihon dulu.."biasanya anak2 mcm hasif ni xblh nak survive untuk dilahirkan...tapi hasif kuat semangat sebab dia ada parents macam both of you, dan dia ada abang macam harith"...lebih kurang gitulah maknanya...

Semakin lama mengenali anak istimewa ini, semakin umi akui bahawa, "nothing i can see inside this child except LOVE".

Monday, April 4, 2011

Our Special Son

We dedicate this to our precious son..Muhammad Hasif....We will love you until the end of our life..InsyaAllah

We want you to know how proud we are being parents of a special son like you..you are such a very special child just the way you are..


video

Saturday, April 2, 2011

Universal Studio Japan

Kami ke USJ pada 9.3.2010,kira-kira setahun yg lalu...waktu tu minggu2 terakhir kami di bumi nihon sebelum pulang ke tanah air. Memandangkan kami sekeluarga belum pernah ke sni,abi berhasrat untuk membawa ke sana sebelum pulang. Dari Matsuyama, kami menaiki feri ke Osaka, smpai di Osaka kami mengambil bas untuk ke USJ. Waktu ni harith berumur 2tahun 3bln manakala hasif, 1thn sebulan..belum boleh berjalan lg..adik hasif banyak tidur semasa di sana,mungkin kepenatan akibata perjalanan jauh..Apapun, itulah salah satu kenangan yg cukup indah di bumi jepun..dan semoga kenangan itu tersimpan di sni buat tatapan harith & hasif nanti walaupun kenangan itu pastinya sentiasa segar dalam ingatan umi & abi...